sreda, 05. februar 2014

Ko kalorija ni več kalorija

Po obilnem decembru sledi skromni januar. Denarnice so izpraznjene, želodci polni, seznam novoletnih zaobljub iz leta v leto daljši. Na njem tudi letos, tako kot že nekaj let zapored, tisti klasični »letos bom shujšal/a«. Če pogledava statistiko spletnih iskalnikov pojmi kot so dieta, hujšanje, izguba kilogramov in podobno, januarja dosežejo svoj vrh. Nato pa tisti klasični eksponenti padec vse do januarja prihodnje leto, ko se stvari začnejo jovo na novo.


Trendi iskanja po besedi "diet". Vir Google Trends.

Izguba kilogramov je postal dober biznis. Danes vsak, ki mu uspe shujšat in koliko toliko oblikovat telo, čez noč postane "osebni trener". Police trgovin so polne takšnih in drugačnih pripravkov, na katerih je najpomembnejši napis »pomaga pri hujšanju« in prodaja mu takoj naraste. Ljudje smo za izgubo kilogramov pripravljeni storiti marsikaj. Včasih preveč.

Sodobni človek in motnje hranjenja
Vsak jo pozna. Anoreksijo. Malo bolj vešči tudi bulimijo. Tisti še bolj vešči pa pred leti tudi precej popularno ortoreksijo. Vse so klasificirane kot duševne bolezni. Ja, duševne in ne kot motnje hranjenja. Prva je neječnost, druga je oblika prenajedanja, tretja je obsedenost z zdravo prehrano. Osebno sem mnenja, da je sodobni človek zabredel precej dlje. Vsaj, ko je govora o odnosu do hrane.

Imejva osebo, ki želi izgubiti kilograme. Prvo vprašanje, ki ga najpogosteje dobiš je »ali lahko jem to, ali lahko jem tisto, brez tega ne morem, a tega pa res ne smem?«. Kot nek odvisnež, ki si ne upa iz varnega zavetja hrane. Zavetja, v katerega se lahko vedno znova zateče. Ko je razočaran ali prizadet. Ker hrana ne govori. Hrana posluša. Hrana tolaži.

Konec koncev ti to vtepejo v glavo že v otroštvu. Verjetno poznaš tisto: »bodi priden in boš dobil čokolado«. Sistem nagrajevanja. Kako močen je, si poglej pri vzgoji živali. In ljudje smo še vedno del živalskega sveta.

Ko si mlad in neumen je vse lepo in prav. Tista milka in kokice zvečer ob televiziji ali pica in pivo s prijatelji se ti nikjer ne poznajo. Šlank linija in ista konfekcijska številka vsako poletje sta stalnica. Dokler ne dozoriš. V moža ali ženo. Ko se zadeve mičkeno zakomplicirajo. Ko se naenkrat zaveš, da je čas za ukrepanje. Ne zaradi konfekcije, ampak zaradi zdravja.Ko kalorija ni več kalorija
Gibaj se več, pojej manj in boš shujšal. Stavek, ki ga boš prebral v številnih knjigah. Nasvet, ki ga boš slišal od marsikaterega zdravnika. Izjava marsikaterega »uspešnega osebnega trenerja«. Pa je res temu tako? Zavrtiva čas za kakih 100 let nazaj. Dame in gospodje spoznajmo kalorimeter. Kovinsko napravo v kateri zažigamo hrano in merimo, koliko toplote se pri tem sprosti. Na tak način dobiva kalorično vrednost živila, o makrohranilih zaenkrat ne duha ne sluha.

Ker zažiganje hrane danes ni več moderno, kalorično vrednost in vsebnost makrohranil določajo preko Atwater sistema. Če greš to brat na Wikiju te bo začela bolet glava. Zelo hitro boš tudi opazil, da so tiste 4 kalorije za beljakovine in ogljikove hidrate in 9 kalorij za maščobe precej posplošena zadeva. Še vedno računaš, koliko si danes pojedel?


In prišlo je 21. stoletje. Čas, ko smo ugotovili, da »gibaj se več, pojej manj in boš shujšal« v praksi ne funkcionira tako kot smo si zamislili. Zato smo dobili novi rek. »Calorie is not a calorie« ali slovensko »kalorija ni enaka kaloriji«. Revolucija. Odkrivanje tople vode. Pri kateri moja logika enostavno odpove. Kako to misliš, da kalorija ni enaka kaloriji? Torej tudi 1 njuton ni enak 1 njutonu? Razmišljaj in boš hitro ugotovil, kaj ti hočem povedat. Malo moraš tudi sam razmišljat.

Hrana – živila so namreč veliko več kot kalorije, beljakovine, ogljikovi hidrati in maščobe. Človeško telo je precej več kot kovinska naprava, v kateri se sežiga hrana. Seveda z izjavo, da kalorija ni enaka kaloriji, dosežeš veliko večji marketinški efekt, kot s tem, da brokoli ni enak kinderjajčku.

Torej nič več preračunavanja kalorij?
Dvorezen meč. Ko človeku rečeš, da če bo jedel pravo hrano, jo lahko poje koliko hoče in se ne bo zredil. Pa gre to res tako enostavno? S tem problemom se v praksi namreč velikokrat srečujem. Da mi posamezniki potožijo, da namesto, da bi izgubljali kilograme, težo pridobivajo.

Seveda so takoj krivi hormoni, stres, neustreznost paleo prehrane in podobno sranje. Noben ti ne bo priznal, da enostavno poje preveč. Ne govorim o kalorijah, govorim o preveč ali premalo. Tudi »zdravega« je lahko preveč.

Stvari niso tako enostavne. Človeško telo je precej kompleksna zadeva, ki se spreminja skozi celo leto. Na to kam bo šla tista tortica ali šnicl je odvisno od tisoč različnih stvari. In kalorije so zadnja stvar o kateri bi moral razmišljati. Vsekakor boš zelo veliko naredil že s tem, da izbiraš prava, nepredelana živila.

Za konec nasvet dneva
Marsikdo si želi sanjsko postavo. Marsikdo bi rad še danes imel sikspek. Veš z leti boš ugotovil, da ni vse v konfekcijski številki. Z leti ti bodo stvari kot so gibljivost, zdravje in dobro počutje postale veliko pomembnejše. Sicer pa, če delaš na tem, da jih osvojiš, bosta izgled in obline nagrada za tvoj vložen trud. Tvoje telo si namreč zasluži najboljše.